+38640726269
info@fejstbranje.si
Izberite velikost pakiranja:
×

Predlogi iskanja

Hitrejši od strele

Predstavljamo

Hitrejši od strele

19.01.2023

Kaj sploh lahko pove človek o svojem življenju pri rosnih 27 letih, se boste morda vprašali. Predvsem veliko mladostnega, še posebej če je šestkratni olimpijski zmagovalec in aktualni svetovni rekorder v treh disciplinah, ob tem pa na vsaki tekmi razmišlja še, kako bi razveselil navijače, ki so si prišli ogledat športno superzvezdo. Športni nasvet, ki ga lahko dobite od človeka, ki na 100 metrov teče s povprečno hitrostjo 37,58 km/h, vmes pa pospeši do skoraj 45 km/h, je predvsem ta, da je treba poslušati svoje telo, ki je sposobno veliko več, kot si mislimo. Zmeraj. Povsod.

Hitrost ima v krvi
Usain Bolt ne verjame v teorijo, da so karibski športniki hitrejši od ostalih Zemljanov, ker so se skozi obdobje suženjstva obdržali le najboljši geni. Sam je prepričan, da je za tako prevlado “kriv” njihov šolski sistem, ki športnike že zgodaj prisili, da se ženejo bolj in močneje od vrstnikov v drugih državah sveta. Stadionska atletika je na Jamajki eden izmed najpopularnejših športov, kar je sam doživel predvsem ob uspehih, ko je pred navdušenimi navijači večkrat komaj odnesel celo kožo, občasno pa doživel tudi mnogo kritik, ko mu zaradi različnih vzrokov ni šlo vse po načrtih.
V knjigi z 275 stranmi nas Usain Bolt v prvem od šestnajstih poglavij najprej zapelje po avtocesti 2000 na zahodu Kingstona, kjer je konec aprila leta 2009 doživel hudo avtomobilsko nesrečo. V svojem hitrem bavarcu se je s še dvema prijateljicama v dežju prevrnil v obcestni jarek in kot mačka preživel brez večjih zdravstvenih posledic. Čeprav je bil s tremi zlatimi olimpijskimi medaljami v tistem trenutku že ena največjih športnih legend, se je po nesreči, tako je zapisal, zahvalil Bogu, ki da mu je sporočil, naj z neprevidno vožnjo nikar ne zapravi svojega športnega talenta. Kot kaže, v knjigi pa tega ne zapiše, se bolj previdne vožnje ni držal, saj so nekaj let kasneje svetovni splet obkrožili posnetki nove, manj hude prometne nesreče. Ni kaj – hiter na stezi, hiter na cesti.
Mladenič, ki je že pri petnajstih nase opozoril na karibskih športnih igrah, je leta 2002 dobil priznanje mednarodne atletske zveze za športnika, ki veliko obeta, kasneje pa so Usaina Bolta na mednarodnem odru športnih zvezd kar trikrat razglasili za najboljšega športnika leta na svetu. S štirimi prestižnimi naslovi je pred njim le tenisač Roger Federer.

Brez miru pod olimpijskimi krogi
Logično je, da Bolta kot nekakšnega superjunaka doživljajo tudi drugi športniki. Tako v knjigi izvemo, da ima na atletskih mitingih in prvenstvih dokaj mirno življenje, na olimpijskih igrah, kjer so pod petimi krogi zbrani najboljši športniki iz različnih panog, pa mu morajo zaradi prevelike evforije kolegi iz reprezentance hrano nositi v sobo.

MODRA MISEL: Usain Bolt zelo dobro ve, s katerimi tremi švedskimi rokometašicami je v Londonu preživel noč po zlati medalji v teku na 100 metrov.

Bolta drugi športi, z izjemo hitrih avtomobilov, kriketa in nogometa (je strasten navijač Manchester Uniteda), ne zanimajo. Tako v knjigi izvemo, da je šele z »googlanjem« ugotovil, kdo je Carl Lewis, saj brez zadržkov prizna, da ga zgodovina ne zanima preveč. Ko je dobitnik devetih zlatih olimpijskih odličij pred Londonom v zvezi z Boltom in morebitnimi prepovedanimi metodami in sredstvi izjavil, da bo “čas povedal svoje”, mu Jamajčan ni ostal dolžan. Zelo dobro pa ve, s katerimi tremi švedskimi rokometašicami je v Londonu preživel noč po zlati medalji v teku na 100 metrov, prav tako mu je takoj jasno, če v restavraciji v Los Angelesu poleg njega sedita Heidi Klum in Sandra Bullock. Celonočna zabava? Zakaj pa ne!

Usain Bolt, ki bi ga slovenska policija, če bi treniral v conah z umirjenim prometom, kaznovala z več kazenskimi točkami, je bil še leto pred Pekingom na razpotju, ko je razmišljal, da bi se preusmeril v tek na 400 metrov. Tako bi šel po poti Američana Michaela Johnsona, ki ga v knjigi večkrat omeni in za katerega se zdi, da je eden njegovih največjih vzorov. Zakaj se je torej za vedno zapisal v zgodovino športa kot trenutno najhitrejši Zemljan v najkrajši olimpijski disciplini in kateremu dogodku se lahko za to zahvalimo, boste izvedeli v knjigi.

Tudi Bolt je človek
V knjigi ne iščite resne literature. Usain Bolt in Matt Allen želita rekorde in življenje jamajškega superzvezdnika približati navadnim smrtnikom, zato v knjigi ne manjka dogodkov, ki so se ali pa se še bodo zgodili tudi tebi ali meni. Le kdo kdaj n e dirja po cesti, poje kak hamburger ali piščančji medaljon preveč in si želi zabave pozno v noč? Ali veste, od kod značilna strelasta postavitev rok? Za ta odgovor boste morali v roke vzeti rumeno-zeleno knjigo in ga poiskati sami.

In naj me strela, če je vse v knjigi zapisano resnično.

Uspešno ste se prijavili na novice
Box

Brezplačna poštnina nad 50,00 €

Medal

Preverjena kakovost izdelkov

Shield

Varen nakup
128-bit SSL kriptirano plačilo