+38640726269
info@fejstbranje.si
Izberite velikost pakiranja:
×

Predlogi iskanja

Zgodba človeškega telesa

Predstavljamo

Zgodba človeškega telesa

10.01.2023

O odzivih industrije tekaške obutve danes najbrž ni več treba pisati, zato lahko mirno zapišemo, da je Lieberman tisti boter iz ozadja, ki je posredno kriv za povsem novo (morda celo prvo pravo!) tekaško filozofijo, ki je bila hkrati poligon za milijardne dolarske spremembe na trgu športne obutve.

Fizična evolucija kot posledica kulturnih sprememb
Civilizacija, ki je živela pred stotimi ali celo manj leti, ni poznala večine današnjih akutnih bolezni, vsaj ne v tolikšni meri, kot nas danes zaznamuje denimo diabetes tipa 2, ki je posredna posledica premalo gibanja in nepravilne prehrane.

Za dognanje izvora anomalije je potrebno dosledno poznavanje evolucije, ali kot avtor citira enega prvih genetikov Dobzhanskyja: “Nič v biologiji nima smisla, razen v luči evolucije.” In Lieberman se evolucije človeka res loti v samem (genetsko dokazanem) izvoru, nato pa skozi zajetnih - a hitro žvečljivih - 430 strani popelje bralca na pot zgodbe človeškega telesa, s katero v slogu Billa Brysona in njegove Kratke zgodovine skoraj vsega z izjemnim alkimizmom prepletanja znanstvenih faktov ter preprostega pripovedništva osvetljuje postaje razvoja našega telesa. Pri tem veliko vlogo posveti ne tako oddaljenima kmetijski ter zlasti industrijski revoluciji, ko se prvič zgodi, da postane kulturna evolucija gonilo telesne. Človek se po njegovih trditvah telesno ne zmore tako hitro prilagajati novim spremembam okolja, ki so posledica njegovih mentalnih, tehnoloških inovacij - od najbolj banalnega izuma sedečih stranišč pa do uporabe strojev, ki so skoraj povsem nadomestili človekovo fizično delo. Odziv telesa naj bi bil nedvoumen in naj bi se izražal skozi bolezen, takšna hipoteza o neskladju pa je danes vodilna ideja evolucijske medicine in antropologije.

Na ramenih pradedov zrimo v prihodnost Evolucija pa za Liebermana ne pomeni le preučevanja preteklosti, ampak lahko danes pomeni tudi nakazovanje smeri razvoja človeškega telesa, z jasnimi in nedvoumnimi napotki za uporabo. Avtor trdi, da so debelost, premalo gibanja, prekomerno uživanje ogljikovih hidratov, gaziranih pijač in alkohola pomembni krivci za razvoj sladkorne bolezni. Če verjamemo, da sta stres in mentalna obremenjenost modernega človeka ključna dejavnika za razvoj rakavih obolenj, lahko Liebermanovo Zgodbo človeškega telesa mirno uvrstimo tudi med priročnike. In jo postavimo na dostopno mesto, da bi le prišla v roke čim več bralcem.

Uspešno ste se prijavili na novice
Box

Brezplačna poštnina nad 50,00 €

Medal

Preverjena kakovost izdelkov

Shield

Varen nakup
128-bit SSL kriptirano plačilo