+38640726269
info@fejstbranje.si
Izberite velikost pakiranja:
×

Predlogi iskanja

Izbira

Predstavljamo

Izbira

20.01.2023

Doktorica Edith Eva Eger se je rodila na Madžarskem. Bila je še najstnica, ko so jo leta 1944 s staršema in sestro odpeljali v zloglasno nacistično uničevalno taborišče Auschwitz. Njena starša sta tam umrla. Doktorica Eger je zdaj, pri devetdesetih letih, uspešna klinična psihologinja v La Jolli v Kaliforniji, predava na Univerzi v San Diegu in slovi po svojih govorih v ZDA in po svetu, poleg tega pa dela tudi za ameriško vojsko in vojno mornarico kot svetovalka pri urjenju vzdržljivosti in pri zdravljenju posttravmatskega stresa.

Bila je gostja številnih televizijskih programov, med temi oddaje Oprah Winfrey Show in CNN-ovega prispevka ob sedemdeseti obletnici osvoboditve Auschwitza. Izpostavili so jo tudi v dokumentarcu o holokavstu nizozemske državne televizije.

Gimnastičarka in baletka, ki so jo izločili iz olimpijske reprezentance, ker je bila Judinja, potem pa je morala plesati pred zloglasnim Mengelejem, v svoji izjemni knjigi postreže s pripovedjo, ki je spletena iz treh vsebinskih niti: prva je njena zgodba o preživetju v koncentracijskem taborišču in vezi, ki jo je tam spletla s sestro, druga je zgodba o njenem kasnejšem celjenju prejetih ran, tretja pa zgodba o njenem (tudi poklicnem) premiku v sfero psihologije, kjer je poskušala s svojimi izkušnjami pomagati drugim ljudem s travmatičnimi izkušnjami ter jih popeljati na pot proti svobodi. Izbira je navdihujoča knjiga tudi za sedanji pandemični čas, saj vliva zanos in upanje, da se je možno uspešno izviti tudi iz največjih travm, ki jih lahko doživi človek, Edith Eger pa je napisala še njeno tematsko nadaljevanje Dar.


PREDGOVOR
dr. Philip Zimbardo Phil Zimbardo, psiholog in zaslužni profesor na Univerzi v Stanfordu, je pobudnik znanega stanfordskega zaporniškega eksperimenta iz leta 1971 in avtor številnih pomembnih knjig, med temi tudi knjižne uspešnice The Lucifer Effect: Understanding How Good People Turn Evil (Luciferjev učinek: Kako dobri ljudje postanejo zlobni), ki je prejela nagrado William James Book Award za najboljšo knjigo s področja psihologije. Je tudi ustanovitelj in predsednik neprofitne organizacije Heroic Imagination Project.

Življenje doktorice Eger je bilo izjemno mračno. Kot najstnico so jo odpeljali v Auschwitz. Tam je kljub mučenju, lakoti in stalni grožnji smrti ohranjala svojo duševno in duhovno svobodo. Grozote, ki jih je doživela, je niso zlomile. Nasprotno: opogumile so jo in jo utrdile. Njena modrost izvira iz bolečih življenjskih dogodkov, ki so jo globoko zaznamovali.
Doktorica Eger v tej knjigi prepleta pričevanja o spremembah, ki so jih doživeli njeni pacienti, z lastno nepozabno zgodbo o preživetju Auschwitza. Njena zgodba o preživetju je navdihujoča in dramatična kot številne druge, vendar ni edino, zaradi česar sem si tako vneto želel deliti to knjigo s svetom.

Prevzelo me je predvsem to, kako Edie izhaja iz svojih izkušenj, da pomaga ljudem odkriti pravo svobodo. V tem oziru ima njena knjiga veliko večjo vlogo, kot če bi šlo za še ene spomine o holokavstu, čeprav so taka pričevanja bistvena zato, da preteklost ne bi šla v pozabo. Njen cilj je pomagati vsakemu izmed nas pobegniti iz umskih ječ, v katere smo vklenjeni. Vsi smo ujeti v tako ali drugačno umsko ječo, Ediejino poslanstvo pa je, da nam pomaga uvideti, da smo sami svoji ječarji, prav zato pa smo prav sami tisti, ki se lahko osvobodimo.
Ediejino knjigo je morda še najbolje primerjati z znamenitimi spomini o holokavstu Viktorja Frankla, Kljub vsemu reči življenju DA. Doktorica Eger si s Franklom deli prodorno, globoko znanje o človeškosti ter pripovedovanje obogati s toplino in intimnostjo dolgoletnega terapevtskega dela. Viktor Frankl se je poglobil v psihologijo ujetnikov, ki so bili z njim v Auschwitzu. Doktorica Eger nam ponuja psihologijo svobode.

dr. Philip Zimbardo

Doktorica Eger je leta 1972 prejela naziv učiteljice psihologije leta, leta 1987 so jo v El Pasu imenovali za žensko leta, leta 1992 pa ji je kalifornijski senat podelil humanitarno nagrado. Doktorica Eger je imela uvodni govor ob proslavitvi devetdesetega rojstnega dne Viktorja Frankla na mednarodni konferenci o logoterapiji. To je njena prva knjiga.

Uspešno ste se prijavili na novice
Box

Brezplačna poštnina nad 50,00 €

Medal

Preverjena kakovost izdelkov

Shield

Varen nakup
128-bit SSL kriptirano plačilo