Predstavljamo
Certificirani fitnes trener in prehranski svetovalec je lani pri nas oral ledino s knjigo o prehrani z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in veliko maščobami (LCHF) ali ketogeni dieti s posrečenim naslovom Bemumast! Zdaj ji dodaja težko pričakovano in logično nadaljevanje: zbirko kuharskih receptov.
Ne glede na to, kaj si mislite o vedno novih porajajočih se in nemalokrat nasprotujočih si prehranjevalnih trendih, ketogena dieta je tudi pri nas že precej priljubljena. Opozarjanje na omejevanje ogljikovih hidratov, zlasti sladkorjev, seveda poznamo že dolgo in od marsikod drugod, malo manj pa sta povprečnemu potrošniku mleka z 0,5 odstotka maščobe razumljivi zadnji dve črki v kratici LCHF. Low carb, high fat v angleščini torej ne pomeni samo, da se končno odpoveste belemu kruhu in čokoladnim torticam ter dan za dnem ob pustem piščančjem fileju žvečite zeleno solato. Pa tudi ne gre samo za to, pove Gašper Grom, da si to skledo solate polijete z oljem.
Priročnik za prehranske telebane
Natančne mehanizme delovanja, cilje in morebitne pasti visokomaščobnega prehranjevanja sta partnerja Grom, oba diplomirana dietetika, popisala v svoji prvi knjigi. Vseeno v Bemumast 2 na prvih straneh izveste bistvo: da je dieta primerna za vse zdrave ljudi, ki želijo shujšati ali bi radi ostali vitalni, in da ima terapevtske učinke na številne bolezni ter kako deluje in kaj lahko pričakujete ob prilagajanju telesa na črpanje energije za delovanje iz maščob namesto iz glukoze. Nepogrešljivi pa bodo zlasti napotki, kako se lotiti načrtovanja obrokov ter seveda še posebej kaj jesti in koliko pojesti in česa ne jesti. Na kratko, stvarno in razumljivo tudi prehranskim telebanom. Tem bi mogoče za orientacijo prav prišla še tabela makrohranil nekaterih živil ali pa celo, kar bi bil še bolj zanimiv podatek, ob vsakem receptu, vendar pa tega navsezadnje ni težko najti na spletu. In v poglavju 10 nepogrešljivih živil boste vsekakor izvedeli več kot dovolj o tem, zakaj so ta v prehranskem režimu, v katerem 60 do 80 odstotkov obsegajo maščobe, no, nepogrešljiva. Kajti knjiga, Bemumast, drugič, je vendarle kuharski priročnik in njen osrednji del zajema »90 LCHF-receptov za vsak dan«.
Trendovska kuharica za vsak dan
Pri receptih sta Gromova združila moči s profesionalcem s tega področja, Jakobom Polajžerjem, ki ga bolje poznamo pod imenom Kuhar Jaka, med drugim iz oddaje Dobro jutro. Rezultat je zajeten in uporaben nabor obrokov, kakršne – to vas utegne presenetiti – je pravzaprav »že mama kuhala«, samo da zraven ni testenin in kruha. No, pravzaprav med vrsticami receptov najdete tudi namige za kruh brez ogljikovih hidratov. In špagete širataki. Ideje, ki jih ponuja knjiga, so sveže in brez dvoma sledijo kulinaričnim trendom. A so predvsem uporabne v svoji preprostosti. Prej kot izziv, da se podate na gastronomsko popotovanje med novitete in eksotične začimbe, dobite navodila za okusno in na oko prijetno (posebna pohvala gre fotografijam) kombiniranje svojih najljubših »osnovnih ketogenih živil« v odlična kosila, prigrizke, za na pot in da, lahko si oddahnete, tudi LCHF-sladice.
In nemesojedci? Poglavje z vegetarijanskimi jedmi je skoraj tako dolgo kot tisto z mesnimi in ribjimi, seveda pa lahko vse solate, omlete in podobno iz njega pripravite tudi brez mesa, kot vas spomnijo v izpostavkih s koristnimi nasveti. Med njimi boste mogoče pogrešili kakšnega več glede tega, kje iskati veganske alternativne vire beljakovin, toda kot opozarjajo avtorji, ketogena dieta ni beljakovinska dieta. Boste pa zato v Bemumast 2 lahko prebrali cel kup uporabnih nasvetov za boljšo kuho, saj veste, za res hrustljave perutničke in za perfektna umešana jajčka. Le koščka masla na koncu nikar ne pozabite dodati.
Brezplačna poštnina nad 50,00 €
Preverjena kakovost izdelkov
Varen nakup
128-bit SSL kriptirano plačilo